بوسترپمپ اطفاءحریق

بوسترپمپ اطفاءحریق

بوسترپمپ اطفاءحریق

روش‌های اطفاء حریق بستگی به نوع آتش دارد. برای مقابله با آتش باید یکی یا بیشتر از عوامل اصلی مثلث آتش یعنی هوا، ماده سوختنی و دیا حرارت را کنترل کرد. همچنین می توان آتش نشانی و یا  اطفاء حریق را به دو گروه دستی و اتوماتیک تقسیم کرد. که در نوع اول یعنی دستی، عملیات اطفاء حریق به صورت دستی و توسط افراد و یا آتش نشانان صورت می‌پذیرد و در نوع دوم یعنی اطفاء حریق اتوماتیک، این عملیات به صورت خودکار و بدون حضور عوامل انسانی صورت می‌پذیرد.

در این میان آب یکی از بهترین گزینه‌ها برای خاموش کردن آتش سوزی است. آب علاوه بر آنکه برای خاموش کردن آتش کاربرد دارد، موجب خنک شدن محیط اطراف حریق می‌شودو از گسترش آتش‌سوزی نیز جلوگیری می‌کند.  در اطفاء حریق با آب، پمپ به عنوان یکی از مهمترین اجزاء سیستم مورد توجه بسیار است.

یکی از حیاتی‌ترین اجزاء در تجهیزات اطفاء حریق آبی، بوسترپمپ آتش نشانی می‌باشد.

بوسترپمپ آتش نشانی دستگاهی است که با ایجاد فشار و جریان آب برای اطفاء حریق استفاده می‌شود. در ذیل به تفصیل در مورد اجزاء تشکیل دهنده بوسترپمپ صحبت شده‌است.

بخش‌های مختلف بوسترپمپ

  • پمپ‌های اصلی
  • جوکی پمپ
  • شیرآلات در مدار مکش و رانش
  • شیر اطمینان گردشی

پمپ های اصلی

بر اساسNFPA هر پمپ باید توان تامین کل دبی را داشته باشد (یک پمپ برای تامین دبی و دیگری رزرو) و تنها در زمانی که دبی بیش از ۵۰۰۰ گالن ‌در دقیقه است با نظر مقام قانونی می‌توان از سه پمپ اصلی استفاده کرد.

جوکی پمپ

عواملی مانند نشت و ماهیت آب می‌تواند مسبب ایجاد نوسانات در فشار سیستم اطفاءحریق شود. این نوسانات باعث استارت پمپ می‌شود در حالی‌که هیچ حریقی رخ نداده و هیچ اسپرینکلری و هیچ شیلنگی فعال نیست. پمپ‌های اطفاءحریق چه از نظر تنظیم فشار سوئیچ و چه از نظر عملکرد برای استارت و استاپ فوری طراحی نشده‌اند و از طرف دیگر استارت و استاپ یک پمپ با ظرفیت بالا ممکن است به بروز ضربه قوچ در سیستم بیانجامد. همچنین استارت پمپ اصلی باید منجر به به‌صدا درآمدن زنگ هشدار شود و در زمانی که پمپ جوکی نصب نیست این مورد می‌تواند منجر به ایجاد آلارم خطا در سیستم شود.

توجه :

مطابقNFPA مکش پمپ‌های اطفاءحریق نمی‌تواند منفی باشد.

1- آشغال گیر

2- توری دوبل

3- فوت ولو

4- لوله مکش

5- مخزن هواگیری

6- شیر شناور

7- اتصال هواگیری

8- شیر کشویی ساقه متحرک

9- شیر یکطرفه

10- تبدیل غیر هم‌مرکز

11- نمایشگر فشار مکش

12- هواگیر

13- پمپ دو مکشه افقی

14- نمایشگر فشار رانش

15- تبدیل متحدالمرکز

16- رلیف‌ولو(در صورت نیاز)

17- شیر یکطرفه رانش

18- بای‌پس

19- لوله رانش

20- شیر تخلیه یا بال‌دریپ

21- کلکتور تست

                                    شماتیک مکش منفی مطابق NFPA20 نسخۀ 1970

این استاندارد سال­ها است که مکش منفی برای پمپ اطفاءحریق را مردود می‌داند و تاکید دارد که الزاماً مخزن باید روی پمپ سوار باشد. براین اساس هرکجا که سطح آب پایین‌تر بود باید از پمپ‌های توربینی عمودی(VERTICAL TURBINE FIRE PUMP) استفاده شود.

جنس قطعات

مطابق الزامات شفت و پروانه پمپ های مورد استفاده در بوسترهای اتش نشانی باید از جنس استیل باشد

شیرآلات مکش پمپ

مطابق NFPA نصب شیر پروانه‌ای در مکش پمپ اطفاءحریق ممنوع است و الزاماً باید از شیرکشویی ساقه متحرک (OS&Y) استفاده شود و شیر مجهز به کنترل سوپروایزری باشد. (علّت الزام  آن نیز عدم ایجاد توربولانس در جریان آب ورودی به پمپ و ایجاد اختلال در مکش پمپ است زیرا شیرکشویی OS&Y در حالت کاملاً باز مشابه یک لوله است لکن در شیر پروانه‌ای دیسک شیر همیشه در میان جریان عبوری است)

شیر اطمینان گردشی

برای جلوگیری از بازگردش داخلی آب در داخل پمپ در دبی صفر پمپ‌های اطفاءحریق باید مجهز به یک شیراطمینان گردشی باشند. شیر فوق با تخلیه آب در زمانی‌که نقطة عملکرد پمپ روی منحنی به۰Q= می‌رسد مانع از اُوِرهیت شدن سیال داخل پمپ و آسیب دیدن به پمپ می‌شود.

هد و دبی

مطابق NFPA پمپ باید بتواند در دبی 150% حداقل 65% فشاری طراحی را ایجاد نماید. همچنین چنانچه پمپ را در دبی صفر به‌کار گرفتیم هد آن از 140% تجاوز نکند (هد در دبی صفر باید بین۱۰۱-۱۴۰ درصد هد طراحی باشد)

شکل: منحنی پمپ سانتریفیوژ مطابق NFPA

 

جوشکاری و تست غیر مخرب

در فرایند جوشکاری از قوس الکترود دستی (SMAW) استفاده می‌شود. در پاس ریشه از الکترود 6010 که قوس جوش با ثبات و فوق العاده قوی ای دارد استفاده می‌شود. سطح جوش ایجاد شده با الکترود 6010 عاری از عیوب جوش مانند تخلخل است و دارای گل کم ضخامت با چگالی و درجه ذوب پایین می‌باشد.

در پاس بعد الکترود ۷۰۱۸ که دارای پوشش هیدروژنی کم و سرباره ضخیمی می‌باشد استفاده می‌گردد. این الکترود از استحکام کششی بالاتر و تطبیق پذیری خوبی برخوردار است.

پس از اتمام فرآیند جوشکاری کلیه جوش‌های پمپ‌های اصلی توسط واحد کنترل کیفیت برای شناسایی عیوب سطحی و همچنین عیوب زیرسطحی (انواع ترک‌های سطحی، تخلخل، تورق، عدم اتصال در جوش یا لبه‌های باز) آزمایش PT می‌شوند.  

استراکچر

شاسی مادر از ورق فولادی یکپارچه مجهز قلاب حمل که از طریق پروفیل ناودانی از قسمت تحتانی برای مقابله با تنش‌های خمشی تقویت شده است. ساختار یکپارچه ورق فولادی سبب می‌شود شاسی مادر دارای صلبیت یکپارچه باشد و در حین کار سیستم پمپاژ از لرزش آن جلوگیری شود. شاسی برای جلوگیری از زنگ زدگی به‌طور کامل تحت پوشش اپوکسی قرار می‌گیرد و در انتها رنگ آمیزی می‌شود. 

تولید پمپ‌های اصلی

در فرآیند تولید شرکت صنایع الکتروپمپ رایان جهت اطمینان از کیفیت متریال و تجهیزات در حین فرایند و همچنین در انتهای فرایند تولید و زمانی که محصول به‌حالت نهایی خود در آمده است پمپ‌های مورد استفاده در ساخت بوستر از هر نظر تست می‌شوند.

مدار تست بوسترپمپ

پمپ اطفاءحریق باید به شکلی اجرا شود که بتوان پمپ را در دبی طراحی و دبی حداکثر مورد آزمون و بازرسی قرار داد. برای انجام این آزمون می‌توان با نصب و اجرای یک کلکتور تست در بیرون پمپ‌خانه، در پریودهای زمانی مشخص پمپ‌ها را تست نمود. یک روش بهینه‌تر برای انجام تست پمپ اطفاءحریق نصب فلومتر است. در این روش می‌توان آب را به جای دور‌ریز مجدداً به مخزن بازگرداند البته باید دقّت کرد تا بازگشت جریان به مخزن موجب اغتشاش در آن و ایجاد اختلال در مکش نشود.

پمپ خانه

پمپ‌ها باید در محیطی نصب شوند که از خطراتی مانند انفجار, آتش, سیل, زلزله, طوفان و خرابکاری در امان باشند. محیط پمپ‌خانه باید دمایی بیشتر از ۴ درجة سانتیگراد (40 درجه فارنهایت) داشته باشد تا آب یخ نزد. در صورت استفاده از پمپ‌های دیزلی دما می‌بایست حداقل۱۴ درجة سانتیگراد (56 درجه فارنهایت) باشد تا موتور دیزلی به‌راحتی روشن شود. پمپ‌خانه باید فضای خشک و بدون شبنم داشته باشد و یک روشنايي مناسب در آن وجود داشته باشد. همچنین روشنايي اضطراري به‌وسيله چراغ‌هاي قابل حمل و يا ثابت كه با باتري كار مي‌كنند، بايد برای زمان اضطرار تأمين شود. پمپ خانه می‌بایست حداقل 50 فوت (۳/۱۵متر) از محل نصب سیستم اطفاء فاصله داشته باشد و یا دیوارها از میزان 2 ساعت مقاومت در مقابل حریق بر خوردار باشند. در صورت نصب سیستم اسپرینکلر در ساختمان اصلی و پمپ‌خانه می‌توان این مقاومت را به یک ساعت کاهش داد. چون ريزش و نشتي آب و روغن از تجهيزاتي مانند پمپ، موتور، كنترل كننده، مخزن سوخت و غيره، خطرناك‌اند كف پمپ‌خانه نسبت به فاضلاب بايد شيب‌دار باشد همچنین براي پمپ خانه بايد كف شوي براي تخليه آب يا روغن ريخته شده به مكاني كه يخ نزند، تأمين شود.

طراحی بوسترپمپ آتشنشانی

انجام محاسبات مربوط به میزان آبدهی و افت فشار و انتخاب ، طراحی ، ساخت ، نصب و راه اندازی بوسترپمپ های آتشنشانی بر اساس نوع کاربری محیطی مربوطه ، کاری دقیق و نیازمند تخصص و تجربه بالایی است. انتخاب نادرست الکتروپمپ ها و تجهیزات غیرمناسب در ساخت بوسترپمپ های آتشنشانی باعث ایجاد مشکلات زیادی اعم از عدم تامین فشار و دبی لازم در لحظه حادثه که در برخی موارد خسارات جبران ناپذیری را وارد می سازد.

شرکت فارس بخاران به عنوان نماینده رسمی شرکت صنایع الکتروپمپ رایان و با بیش از 30 سال سابقه در زمینه طراحی ، ساخت ، نصب و راه اندازی بوسترپمپ های آتشنشانی ، دارای تخصص و دانش بالا در این زمینه بوده و توانایی اجرایی بالایی در این زمینه دارد.

 

از جمله دستاوردهای علمی مهم شرکت فارس بخاران ، تالیف کتاب مرجع کاربردی طراحی سیستم اطفاء حریق و مدیریت دود نوشته مهندس علی فاضل مدیر فنی این شرکت می باشد. هدف تالیف این کتاب ارائه مرجعی کاربردی برای طراحی سیستم های آتشنشانی و حل ضعف دانش فنی در انجام محاسبات مربوط به این کار می باشد. هم چنین این شرکت با برگزاری دوره های آموزشی سیستم های آتشنشانی در موسسه نوین پارسیان و شرکت ها ، کارخانه ها و سازمانهای معتبر کشور ، تلاش داشته با انتقال دانش فنی خود ، در زمینه افزایش توانمندی مهندسین کشور گامی موثر بردارد.

از مهم ترین پروژه های اجرا شده توسط شرکت فارس بخاران در سالهای اخیر میتوان به موارد زیر اشاره نمود :

  • بوستر پمپ آتشنشانی داروسازی برکت – شفا فارمد در سال 1399 با دبی 500 گالن در دقیقه
  • بوستر پمپ آتشنشانی فرودگاه بین‌المللی گرگان در سال 1400 با دبی 500 گالن در دقیقه
  • بوستر پمپ آتشنشانی شرکت احداث و توسعه پروژه‌های ویژه مپنا در سال 1401
  • شرکت مهندسی توسعه صنایع انرژی(متصا) در سال 1402 با دبی 400 گالن در دقیقه

از مهم ترین پروژه های اجرا شده توسط شرکت فارس بخاران در سالهای اخیر میتوان به موارد زیر اشاره نمود :

  • بوستر پمپ آتشنشانی داروسازی برکت – شفا فارمد در سال 1399 با دبی 500 گالن در دقیقه
  • بوستر پمپ آتشنشانی فرودگاه بین‌المللی گرگان در سال 1400 با دبی 500 گالن در دقیقه
  • بوستر پمپ آتشنشانی شرکت احداث و توسعه پروژه‌های ویژه مپنا در سال 1401
  • شرکت مهندسی توسعه صنایع انرژی(متصا) در سال 1402 با دبی 400 گالن در دقیقه

جهت مشاهده سوابق اجرایی کامل شرکت فارس بخاران اینجا کلیک کنید.

جهت انتخاب بوسترپمپ آتشنشانی متناسب با پروژه مربوطه می توانید با شرکت فارس بخاران تماس حاصل فرمایید.

علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر می توانند به کتاب مرجع کاربردی طراحی سیستم اطفاء حریق و مدیریت دود تالیف مهندس علی فاضل مدیر فنی شرکت فارس بخاران مراجعه فرمایند. هم چنین پیشنهاد می شود جهت کسب اطلاعات بیشتر فیلم های آموزشی قرار گرفته به صورت رایگان در کانال آپارات شرکت فارس بخاران در زمینه بوسترپمپ های آتشنشانی توسط مهندسین محترم مورد بازدید قرار گیرد.